Faktabaserad fördom

Ibland så får man ett utryck till sig som man skrattar gott för för stunden. Igår vid Vimmerby folkhögskolas julbord var ett sådant tillfälle. En av lärarna myntade uttrycket faktabaserad fördom.

Men senare under kvällen så visade det sig att några av de utländska läkare som lär sig svenska på skolan hade i frågan kring HBTQ hänvisat till en rysk forskning som visade på att homosexualitet var en sjukdom som kunde botas. Plötsligt så var den faktabaserade fördomen verklig.

Sedan så tänker vi på presidenten i USA som dagligen pratar om fake news som finner sina egna sanningar. Det leder till en kommentar jag idag fick på Facebook. Fördomsbaserad fakta. Oavsett så är det en läbbig tid vi går till mötes där vi inte kan enas om fakta.

För kunde vi vara ense att jorden är rund och utifrån detta debattera lösningar på de problem som vi såg. När vi idag inte ens kan vara ense om fakta hur ska vi då kunna samtala och finna lösningar som vi kan leva med tillsamman om världen varken är platt eller rund utan en faktabaserad fördom byggd på fördomsbaserad fakta…

Nu har vi jul och nyår med lite tid för eftertanke. Efter helgerna kommer en regering på plats och jag tippar att det inte blir ett extra val. De är fler som har att förlora på det än att vinna. Nästa tips är att statsministern kommer fortsätta hetta Stefan Löfven.