När SD bekänner färg kring kulturen så är historiens vingslag tydliga

Först så ger de sken av att inte vilja styra kulturen och låta kulturen flöda, så länge som det handlar om svensk kultur och svensk tradition. 

Vidare så säger de att de inte vill styra kulturen, men drar sitt  budgetförslag in stödet till teatern, konsten, dansen och filmen. Pang så försvinner dessa verksamheter utan ett stöd från samhället. 

Våra unga får inte längre chansen att ta del av dessa konstnärliga verksamheter. 

SD säger att man inte vill styra det konstnärliga innehållet i våra kulturinstitutioner, men inget stöd till de som jobbar med genuspedagogik eller mångfaldsfrågor. Inte peta i kulturen men de som håller på med det svenska kulturarvet och svensk kultur ska premieras, men de kan inte svara på vad de menar med svensk kultur på direkta frågor. 

Sverigedemokraterna är idag ett av de största hoten mot en fri, provocerande kultur som ger oss eftertanke, väcker känslor och är en stark provokatör av makten och de som hotar demokratin. Vi vet också att folkbildningen får stå tillbaka när SD kommer till makten. Tydliga förslag finns från Blekinge och Skåne. 

Sakta så sorteras kulturen ut och det som passar Sverigedemokraternas maktsyften får finnas kvar. Oavsett om det handlar om kultur eller folkbildning. Efter andra världskriget så införde John Maynard Keynes på Arts council of Great Britain begreppet en armlängds avstånd för att han hade sett hur nazisterna i Tyskland använde kulturen för att ta makten och sedan behålla den med att se till att medborgarna serverade av staten godkänd kultur. Jag kan inte låta bli att känna en dos av historien när jag ser hur Sverigedemokraterna agerar i kulturfrågorna och agerar inte vi så ser vi historien återspegla sig i ett samhälle som vi inte vill ha. Många kommer säga att jag tar i men stegen är små i början tills de sätter fart. Vi ser de små stegen nu. Indragna stöd till kulturinstitutioner som inte passar. Styrning av vilken litteratur som ska finnas på biblioteken. Sakta så tas de små stegen… Först smygande sedan med större kraft och då kan det vara försent… 

Jag vet att man ska skriva om vad vi vill istället för att peka på de politiska motståndare. Men om inte SDs agerande blir känt så kan den verklighet som jag beskrivit bli verklighet.

Jag står i den raka motsatsen till SDs kulturpolitik. För mig är stöd till kulturen en viktig del i demokratin och att en armlängds avstånd är en viktig del och inte bara vackra ord. Som beslutsfattare så vill jag ha en kultur som provocerar mig, som får mig att tänka till över vilka beslut som jag fattat eller ska fatta. Jag tror att kulturen är kraften som överbryggar klyftor. Jag tror kulturen är en stark väg till integration där förståelsen mellan människor ökar. Jag vet att kulturen i sig är stark. Men kulturen är också viktig i en regions utveckling. De estetiska är ofta en möjlighet att få fler att klara skolan och få en bra start i livet. Folkbildningen genom studieförbund och folkhögskolor ger många nya möjligheter antingen till att finna sig själva som individer eller göra den där satsningen mot en ny karriär mitt livet. Så det som satsas på kultur och folkbildning är nog inte för lite utan tvärtom så tror jag att det kommer behöver stärkas över tid så att fler kan få del av folkbildning och kultur i alla dess former.