När S-ledda regeringen satsar på Vimmerby så är Alliansens ambitioner pinsamt låga

 

I det starka samhället har du rätt till en bra vård, skola och omsorg, oavsett var i landet du bor. Att kommuner och regioner har goda och likvärdiga förutsättningar är avgörande för att stärka välfärden och motverka klyftor mellan olika landsändar. Idag fungerar det inte riktigt så. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslagit ett system som omfördelar pengar från rika delar av landet till landsbygden.  

För Vimmerby betyder det nya systemet ett tillskott på flera miljoner. Det är pengar som kommunen så väl behöver inför de utmaningar som vi socialdemokrater ser under kommande år. Därför blir det extra beklämmande när alliansens ena kommunalråd, centerns Ingela Nilsson Nachtweij, inte har några som helst ambitioner för kommunen. På tidningen Barometerns fråga hur invånarna i Vimmerby ska märka av satsningen så nämner hon endas “uteblivna effektiviseringar” i sitt svar. Det är pinsamt att det ledande kommunalrådet inte kan göra bättre ifrån sig än så. Vimmerby kommuns ekonomi står inför stora utmaningar de kommande åren. Utmaningar som kommer kräva både mera statsbidrag och löpande effektiviseringar. Effektiviseringar är positivt. Det betyder för oss att vi gör något bättre samtidigt som det inte kostar mera. Vi effektiviserar och jobbar smartare. Inte ens det vill alltså Ingela Nilsson Nachtweij göra.  

När riksdag och regering vill satsa på landsbygden så väljer Centerpartiet lokalt att göra ingenting i en tid då vi behöver kraftsamla för att komma framåt. Det är beklämmande. Det handlar om att ”Vänta och C”…

Peter Högberg, Socialdemokraterna

Daniel Nestor, Socialdemokraterna

Helen Nilsson, Socialdemokraterna