Jag ler…

…Åt moderaterna som gör allt vad de kan för att gömma undan Fredriks Reinfeldts framgångsrika partiledarskap. De ger honom kritik för sin förda politik och inser inte samtidigt att han var den som gjorde att de vann två val i rad, vilket aldrig inträffat innan. Men i pandemins fotspår försöker de upprepa hans framgångskoncept…

Moderaterna sa i en valrörelse när Göran Persson var statsminister att de skulle satsa mer på välfärden än den sittande regeringen oavsett vad de satsade. Retoriken fungerade och Allinsen med Reinfeldt i spetsen vann valet. Efter det så har man från moderaterna gjort allt i sin makt för att svartmåla Reinfeldt och hans politik. Den var inte moderat… Men nu läser jag insändare och lyssnar på kommentarer från ledande moderater och det blir en deja vu. Åter så ska det satsas mer än socialdemokraterna på välfärden. Senast i veckan gav nationella, regionala och lokala företrädare sin syn på det och ”gnäller” på att regeringen satsar för lite på välfärden. Jag ler…

Moderaternas starka sida har aldrig varit ekonomi. Trots att de retoriskt försökt att få den bilden. Alltid efter borgerliga styren har socialdemokratin fått gå in och städat upp i ekonomin och många gånger tagit tuffa beslut som inte gillats av väljare och sympatisörer. Men som moderaterna lova mer till välfärden samtidigt som man driver på med skattesänkningar omöjliggör detta med en god ekonomisk hushållning.

Socialdemokraterna är kanske inte det sexigaste partiet. Men när det blåser är det tryggt med en grå massa som står stadigt och som sakta rör sig framåt med god ekonomiskt hushållning, en sammanhållning av landet. Det trygga grå. Visst kan man som aktiv socialdemokrat ibland önska lite mer gas och satsningar på våra frågor. Men ibland finns inte de möjligheterna och de som finns från andra sidan förskräcker mer än att sakta ta samhället framåt med en socialdemokratisk touch. För tyvärr finns inte nått parlamentariskt alternativ…

Men för kommande val bör vi finna vägar att skriva bilden av samhället och vad vi som socialdemokrater vill. Jag kan känna att vi ibland passar för mycket för att inte störa oss med de partier som vi samarbetar med. Åter så behöver vi lyfta jämlikhetsfrågan på agendan. Vi ser hur det spricker i samhället och mycket av de våld som vi ser kan härledas till de ökade klyftor som finns i samhället. Skola, jobb och vettig fritid är viktiga frågor. Självklart ska brottslingar in bakom lås och bom, men fortfarande är de fåtalet och kraften måste läggas på att ta bort grunden för nyetableringar av kriminella. Den sociala, kulturella och fritiden sektorn har inte fått de tillskott som behövds för att möta de utmaningar som finns. Många fritidsgårdar och bibliotek läggs ner på mindre orter och i förorter. Med det mindre aktiviteter och vuxna som kan vara förebilden för en uppväxande generation. Så det finns politik att göra och jag vet att det är socialdemokratin som har lösningarna. Bara vi släpper lite på rädslan att göra våra samarbetspartier upprörda…

Och jag fortsätter att le mot moderaternas försök att tro de är nån form av retorisk socialdemokrati…