Make demokratin great again…

Ett gammalt talessätt är att man måste erövra demokratin varje dag och det har sällan varit mer träffande och vi måste åter börja med att prata om vikten med demokratin. För mig är det det enda styrelseskicket som är okej. Hittills har inga alternativ kunnats presenteras som står över demokratin.

Sitter och ser på tv och följer media hur valet i gungar fram mellan kandidaterna. Båda har vunnit enligt dem själva innan ens matchen är avgjord. En sak är klar. Jag kommer inte bli president i USA. Det är bra och känns skönt, även om jag hade varit en klok kandidat för ett land som behöver en klok ledare som kan återfå förtroendet för världens äldsta demokrati.

Men det oroande är hur det rena spelet kring val allt mer smutsigt för var val som är. Vi ser nu hur Trump vill stoppa räkningen och förklara valet för avklarat utan att alla röster har räknats… Ska han lyckats få domstolar att stoppa rösträkningen och ge honom segern…

En sak är tydlig. Starka ledare (Inte samma som bra ledare) har en strategi att ta makten genom söndring. En gammal klassisk strategi. Efter 2:a världskriget har vi haft demokratiska ledare som arbetat på att ena människor och nationer. Men den tiden verkar vara över nu.

Land för land ser vi ledare som vill sluta gränser, prata om vi och dom, söka brister i samhället på olika grupper och individer. Ställa grupper mot grupper. Först var det små länder men nu är det USA med Donald Trump som rycker fram. Vi ser hur Sverigedemokraterna ser upp till detta ledarskap. Även hur de tar stöd av militanta grupper på de extrema kanterna.

Till detta har vi de stora diktaturerna, vilket man ändå får räkna in Ryssland. som tar ett starkare grepp om världens utveckling. Hur de via den nya tekniken lägger sig i andra länders demokratier. Oron för rena val minskar land för land.

Så åter måste demokratin återvinnas, lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Små steg är ett måste varje dag. Att åter prata om demokratin och vad den ger för möjligheter kontra vad motsatsen är. Så

Make demokratin great again!