Stefan Löfven (S) landets statsminster!

Så fick Stefan Löfven och socialdemokraterna fortsatt förtroende att bilda regering och leda landet. Visst är det ett svårt parlamentariskt läge, men inga andra konstellationer var möjliga enligt de sonderingar som gjorts av talmannen. Men om vi gått till nyval så hade det enligt mig inte gjort en stor skillnad på läget. Möjligtvis hade två partier lämnat riksdagen. Liberalerna som har svårt att hitta hem och Miljöpartiet som inte kommer fram som sina partikamrater i ex Tyskland. En annan möjlighet är att moderaterna tappat stöd som gått till kristdemokraterna och sverigedemokraterna. Med det hade SD blivit det största parti på högersidan och med det haft statsministerposten i sin hand om inte en uppgörelse till moderaterna gjorts som blivit mycket dyr för M, KD och L… 

Så gårdagen var det bästa utifrån aktuellt läge. Vi är säkert många som inte gillar läget. Allt från den förra Sverigedemokraten och nuvarande fullmäktigeledamoten i Vimmerby som planerar en flytt utomlands när rätt tillfälle ges… Med andra ord så gör hon som många SD:are. Blir välfärdsflyktingar i ett annat land precis det som de avskyr här… Dubbelmoralen är skrämmande. (Nu tror jag dock inte hon kommer uppfylla sitt löfte utan vi får nog dras med hennes åsikter på insändarsidor och sociala medier vilket är härligt med demokratin och yttrandefriheten). 

Men finns det nått alternativ. Ja men då handlar det om att göra om grundlagen så att det kan finnas tydligare styrningsförmåga. Men i det kommer också demokratiska förluster som är en av vinsterna med dagens system att förhandla och ta hänsyn till så många som möjligt för att få igenom sina förslag och lyssna på andra så att uppslutningen blir så bred som möjligt. Visst kan det uppelvas rörigt och det blir svårt för medborgarna att faktiskt se vad som är beslutat och vems ide det var. Men säger en del att det viktiga inte vems ide utan att det genomfördes. Jo så må så vara, men sedan vill medborgarnas veta om vi gjort nått när de ska utvärdera politiken i kommande val… Som ni vet så har alltid myntet två sidor. 

Men är det något som jag skulle önska av de politiska företrädarna är det lite hyfs i debatten. Dessa överord om sakernas tillstånd gynnar ingen utom de mörka krafterna. Kalla invandringen som vi i många stycken är beroende av för belastning. Att det finns problem inom sjukvården, omsorg och skola är ingen hemlighet. Men att uttala sig om att med berott mod… Skärpning. Det finns mig veterligen ingen politiker i nått av riksdagens partiet som har lust att ta kol på våra äldre. Vi kan bara sia om vad en annan ledning hade gjort men min gissning är att skillanden hade varit marginell. Det är lätt att i efterhand med facit i hade skrika vad som borde gjorts. Som jag skrev igår så saknas det individer inom välfärden. Det man ser i rubrikerna handlar om sjuksköterskor, lärare och poliser. Men det utbildas för fullt. Arbetsvillkoren ses över och förbättras. Men det sker inte över en dag. Det tar tid. Tittar man sedan på de budgetar som presenteras av de borgerliga partierna så inte är det primärt satsningar på välfärdens grunder som finns med där. Utan fortsatta skattelättnader för dem som har och åter öka på klyftan mellan de som arbetar och våra pensionärer. 

När det gäller polisen så utbildas det och nya kommer ut i yrket i en hög fart. Det krävs sina år på skolbänken innan man blir en färdig polis och sedan ett antal år för att få rutin och kunskap om fältet. Det finns inga genvägar. Sedan är det så att vi fortfarande lever i ett rättssamhälle. Så det innebär att vi måste ha på fötterna innan vi griper, åtalar, dömer någon. Den gamla devisen hellre fria än fälla måste fortfarande vara devisen i ett demokratiskt rättssamhälle. Jag tar fullt avstånd från alla som tycker vi kan gripa alla vilt och bura in packet. Visst finns det sätt som kan förfinas för att gripa brottslingar. Men vi måste också beakta gränsen för den personliga integriteten för medborgarna. Det är lätt att säga att ni kan filma och avlyssna mig för jag har inget att dölja, men vill vi verkligen inte ha något privat om vi drar ut tangenten i den riktningen. Jag vet vad jag tycker och det finns gränser. Vi bygger inte ett tryggare samhälle på det sättet. Även polisen som jobbar i de utsatta områdena pratar om behovet av förebyggande och främjande.  Jag skrev om det igår

Så sans i debatten. Låt sakfrågorna och de ideologiska skillnaderna prägla debatten fram till valet och släp personangrepp och att dessa överord om samhällets utveckling som inte stämmer. Låt fakta och beprövat erfarenhet även gälla kring det politiska samtalet. Låt oss enas om hur samhället ser ut och vilka som är bristerna. Sedan debatterar vi våra olika förslag till lösningar utifrån ideolog, ekonomi och praktisk syn på sakernas tillstånd.