Högbergs Tankar http://www.hogbergstankar.se Politik, samhälle och allmänt tyckande Mon, 14 May 2018 05:30:16 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 70218593 Visste det, Camerata Nordica lever och mår mycket bra! http://www.hogbergstankar.se/?p=4835 http://www.hogbergstankar.se/?p=4835#respond Mon, 14 May 2018 05:30:16 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4835 [...]]]> Att våga tro på förändringen. Jag visste att det fanns en framtid för Kalmar läns musikstiftelse i vardagsmun Länsmusiken, efter den turbulenta tid som varit. Vi kan se hur rubrikerna byts från strid, konflikt, ekonomi i ruiner och liknande till dagens med  Blomstrande nystart för  länsorkestern”. 

Att leda en organisation i förändring är svårt och jobbigt. Som ordförande är man ensam. Allas blickar får man och alla svar ska man ha. Stödet finns oftast bland den närmaste familjen som får ta ett stort ansvar, utan att få nått för det. Men om man är stark och tror på det man gör så kommer man igenom det hela. Jag trodde på den resa som jag satte igång med länsmusiken. Inte för att jag hade en aning om vad jag gav mig in i den där dagen  efter valet 2014 sa ja till att bli ordförande i länsmusiken, Men hustrun brukar säga att jag alltid ger mig in i uppdragen som jag får med att vända på stenar och förändra till det som jag tror på. Nu kan jag se att det som jag trodde på i musiken och börjar realiseras. Ska erkänna att efter dessa mycket tuffa år för mig och särskilt medarbetarna så gör rubriker som dagens att en liten glädjetår kommer. Ibland var jag på väg att ge upp och många är det som undrat hur jag orkat. Men om jag lämnat musiken och inte vågat hålla i tillsammans med styrelsen. Var hade då vi varit idag?

Många har trott på de undergångsdemagoger som hävdat att vi, och särskilt jag, har förstört och lagt ner orkestern för all framtid. De jämförelser som jag fått utstå har inte varit roliga. Att bli jämförd med Nordkoreas ledare är inte direkt smickrande. Men mest så är det familjen som tar illa vid sig. Att många politiker funderar på sin roll och om det är värt att vara kvar är inte så konstigt. Jag har många gånger under denna mandatperiod verkligen ställt mig frågan om det inte finns en annan plats för mig än platsen i den mediala hetluften. Men åter så landar det in i att jag tror på det jag gör och mitt parti, socialdemokraterna, tror på mig. I september är det val och då säger väljarna sitt.

Men nu är vi i en ny tid för länsmusiken. Telefonen från media har tystnat. Ty när det går bra så ringer man andra. Som ordförande tar man smällarna när det är turbulent. Men jag vet om spelets regler och nu gläds jag åt att se vad medarbetarna som funnits med under resan kan åstadkomma. Det är min belöning som politiker.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantMer om kulturpolitik från mig finns här. Camerata Nordicas hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

]]>
http://www.hogbergstankar.se/?feed=rss2&p=4835 0 4835
Den Svenska kulturen, omvärldens verk. #val2018 http://www.hogbergstankar.se/?p=4833 http://www.hogbergstankar.se/?p=4833#respond Wed, 09 May 2018 11:41:13 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4833 [...]]]> Det finns en svensk kultur som vi ska vara stolta över. Men det är ingen kultur som utvecklades för tusentals år. Det är en kultur som ständigt utvecklas och förändras med influenser från världen. Det gäller både vad vi tar med oss hem utifrån de resor som görs och det som våra invandrande har med sig. Så när Sverigedemokraterna i Landstinget i Kalmar län lägger ett förslag om att

”… ta fram en ny kulturplan, dels med fokus på det svenska kulturarvet, dels att referenser till etnicitet och mångspråk, liksom utan referenser till normbrytande och könsfördelning hos personal utövare eller besökare

Utifrån samhällets utveckling är det just de frågor som SD vill radera från kulturplanen som är viktiga delar där vi kommer få de nya kulturyttringarna, som vi idag kan tyckas lite märkliga, men om ett antal år kommer vara en del av det svenska kulturarvet. Jag kan konstatera att det mesta som är nytt har av stora delar av befolkningen upplevts som märkliga. Ni minns punken, pizza långt hår bland killar, Mozart, Jazzen mm. För att inte glömma rocken som var ett djävulens verk. Visst kommer inte allt finnas kvar och en del kommer försvinna. Jag är stolt över att ha ett land som hela tiden utvecklas med hjälp av vår omvärld. 

Det man ändå måste hedra SD för är att de håller fast vid sin politik. Detta förslag ligger helt i linje med det budgetförslag som de presenterade i november till Landstinget i Kalmar län (Ni kan läsa mer om det här). Jag hade en debatt på landstingsfullmäktige om just denna konsekvens om man skulle bifalla SD,s kulturpolitik.

Kulturen är en viktig del i samhällets utveckling. Kulturen har ett egenvärde och och att den finns tillgänglig och fri är en avgörande för en demokrati. Vi ser tendenserna runt om i vår omvärld hur demokratin, pressfriheten och kulturens utövande begränsas till en del som passar den befintliga makten. 

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantMer om kulturpolitik från mig finns här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

]]>
http://www.hogbergstankar.se/?feed=rss2&p=4833 0 4833
1:a maj och Bajen fortfarande nummer 1 http://www.hogbergstankar.se/?p=4826 Tue, 01 May 2018 19:21:38 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4826 [...]]]> Då var det kväll och sidan är åter öppen. Hemkommen efter ett mycket bra 1:a majfirande i Vimmerby. Med löftet om en höjning av pensionerna på 600 kronor så kändes det i lyften. Under mandatperioden så har vi levererat mycket. Men den mediala bilden är inte lika ljus. Och att vi både i kommun, landsting och riket levererat klassisk socialdemokratiska politik som efterfrågas så lyfter vi inte i opinionen. Vi har en resa framför till den 9 september. 

Kommer försöka fram till valet ge lite kortare inlägg av blandad natur för att ni ska få följa min resa fram till valet. Det kommer vara valarbete, politik, resonerande, kultur och så är vi ju i den trevliga Bajentiden. Att Hammarby leder serien är något nytt och trevligt. En känsla som man kan vänja sig vid.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

]]>
4826
54 förslag som utvecklar sjukvården i Kalmar län http://www.hogbergstankar.se/?p=4814 Mon, 23 Apr 2018 17:32:57 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4814 [...]]]> Idag så har vi i den rödgröna landstingsmajoriteten presenterat våra riktlinjer inför budgetarbetet 2019-21. Under tre mandatperioder så har vi styrt landstinget tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.  Resultaten visar att vi har ett landsting som toppar de flesta undersökningar som gjorts nationellt och regionalt

Vi fortsätter nu med 54 förbättringsförslag för att utveckla vården och vi ser att det finns områden som vi brister på.  En stor del handlar om att vi åstadkomma en mer jämlik vård. Vi vet att samhället har blivit allt mer ojämlikt och det är viktigt att vi får till en förändring av detta. Allt kan inte vi göra i landsting men det vi kan ska vi också göra.

Vi vill se en utvecklad samverkan mellan landstingets verksamheter och länets kommuner vad gäller våra ungas hälsa. Vi vill se hur man kan utveckla den nära vården och se till att det tas fram utbildningar som matchar de behov som näringslivet har samt våra egna verksamheter.

Ni kan läsa förslaget i sin helhet här.   Riktlinjer 2019-21 Landstinget i Kalmar län

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

]]>
4814
”Vi vände utvecklingen under en mandatperiod” http://www.hogbergstankar.se/?p=4806 Tue, 10 Apr 2018 09:03:06 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4806 [...]]]> Gör man som politiker skillnad? Tar man några beslut som leder utvecklingen framåt för medborgarna? Lyssnar vi på stan eller följer debatten på sociala medier så gör vi inte ett skit. Allt fel är politikens fel och allt bra sker med nån annan kraft, vet inte om den ens är gudomlig… Snart kommer vår rapport om kommunen som visar på att vi gjort skillnad under denna mandatperiod. 

Många gånger ställer man sig frågan om man ska fortsätta med politiken. Uppskattningen känns inte så hög jämfört med skiten man får. Nu närmar det sig ett val och många partier känner en svårighet att rekrytera medlemmar och folk som vill stå på listorna. De som ändå svarar att de kan tänka sig att stå med på listorna har en klar syn på platsen. En majoritet vill vara sist…

Men gör vi nån nytta? Ja tittar man den vitbok som gjorts i landstinget så har vi gjort skillnad. Men skulle inte det ha hänt om vi inte fanns? Krasst så tror jag inte det. Politik gör faktiskt skillnad. Och det är inga floskler. Om medborgarna fick höra de politiska samtalen, ibland hetsiga inom partierna och mellan partierna. Otroligt mycket tankar och idéer som visar på en vilja att förflytta samhället framåt.  Det ska sägas att vi inte alltid är experter att föra ut just detta att det är skillnad på vilka som sitter vid makten. Media har en förmåga att slå upp de beslut som upplevs negativa och missar de beslut som är mer gynnande. Majoriteten i landstingets rapport när man läser igenom det så blir man förvånad över hur mycket som gjorts och kan även notera att allt som gjorts i Vimmerby inte ens finns med. 

Vi håller på att ta fram en rapport om vad som har hänt i Vimmerby sedan vi, för första gången, sitter i en majoritet. Den mediala bilden och snacket på stan har hela tiden handlat om debatten om skolnedläggningar men ser vi på listan så har vi gjort mycket. Det handlar om gruppboenden, återtagit verksamheter och fixartjänsten. Mer till friskvården för kommunens medarbetare. 

Så det gör skillnad på vem som styr. Det är kanske inte den mediala bilden men ser man bakom kulisserna så ser man skillnaderna. Nu när det är valår så blir det därför viktigt att visa på vad vi har gjort i majoritet. Snart kommer rapporten med arbetsnamnet ”Vi vände utvecklingen under en mandatperiod”. Håll ögonen öppna!

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

]]>
4806
Långbänkar lindrar inte växtvärk #val2018 http://www.hogbergstankar.se/?p=4795 Sat, 03 Mar 2018 09:05:51 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4795 [...]]]> Det fattas platser inom barnomsorgen. Det fattas bostäder. Det fattas industrilokaler. Det fattas byggklar industrimark. Med andra ord alla signaler som signalerar att det går bra för Vimmerby. Utifrån detta så krävs det mod hos politiken att fatta beslut som kan hjälpa till att få ordning på dessa brister. Då duger inte långbänkar utan det krävs mod, ansvar och fantasi att handla snabbt.

Efter många år med befolkningsminskning och få nyetableringar har trenden vänt. Vi har inflyttning och industriområdet Östra Ceos är i det närmaste fullbelagt. Nu är det av vikt att vi snabbt gör klart Krönsmon så att vi kan erbjuda företag etableringar. Vidare så måste vi skynda på med att få fram tomter för bostadsbyggnation. Det fungerar inte med långbänkar. Ibland är ett snabbt beslut som inte blir helt hundra, bättre än inget beslut alls.

Jag kan känna att det finns en oro bland vissa partier på den borgerliga sidan att våga ta beslut. Långbänkar är ett ord som jag påminns om. Vimmerby har nu omvärldens intresse och då gäller det att se till att det finns förutsättningar för att behålla intresset och investera i Vimmerby. Blicken kan snabbt försvinna om vi inte upplevs som attraktiva. Med centerns velande kring byggnationen på Stören fanns en oro. Nu valde de att inte ens deltaga i beslutet.

Men på tisdag ska Blåsekulle avhandlas i kommunstyrelsen och det finns ett intresse från vår lokala hustillverkare BoKlok att etablera ett visningsområde. Från oss socialdemokrater är vi mycket positiva till det och tycker man ska ge markanvisningsavtal samt planerar för så många lägenheter som kan rymmas på ytan. Genom att BoKlok vill ha detta till visningsområde känner vi ingen oro i att de skulle förfula området, då det faller på sitt eget grepp att vilja sälja bostäder utifrån visningsområdet. Men åter så velar Centern (Vissa säger helt nej till byggnation) och jag känner även en oro för vad våra majoritetskollegor Moderaterna står i frågan. Vi behöver ett snabbt beslut så kommunens tjänstemän kan påbörja arbetet (Helst så skulle beslutet redan behövs ha fattats). Med långbänk så kommer intresset från privata aktörer svalna och de kommer söka sig till andra kommuner och vips så har vi ramlat tillbaka.

Vimmerby kommun har devisen mod, ansvar och fantasi. För mig handlar det om att modet att våga ta besluten som i mångas ögon kan se ut som en fantasi. För det är att ta ansvar för utvecklingen. Ska vi gå efter de som skriker högst så kan vi utveckla. Bygg på nån annans gata. Problemet är att om alla säger så så byggs det inte nån stans.

Så det gäller att ta anser för framtiden och med det ha modet att fatta beslut som i mångas ögon kan ses som en fantasi. För vill vi ha råd med nya anläggningar, skolor, förskolor så måste vi bli fler i kommunen som kan bidra till vår gemensamma utveckling. Då håller det inte att säga nej eller dra frågor i långbänk.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

]]>
4795
Moderaternas kraschade kulturpolitik? #folkochkultur #val2028 http://www.hogbergstankar.se/?p=4788 Wed, 07 Feb 2018 21:13:57 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4788 [...]]]> Folk och kultur en arena för det kulturella samtalet har börjat och självklart är politiken på plats. Först ut på scenen var moderatledaren Ulf Kristersson. Han borde inte gått upp på scenen. På ett konvent som samlar stora delar av kultursverige så går moderaternas statsminister kandidat upp på scen och visar på en sådan avig bild till kulturen och har ingen koll på finansieringsmodellen som den tidigare moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth genomförde. Vi ska inte heller glömma att Kristiansson under ett antal år var moderaternas ekonomisk-politiske talesperson med ansvar för moderaternas budget. Att då inte känna till hur en sådan del i statens budget som kulturpolitiken finansieras verkar mycket märkligt eller ska jag skriva skrämmande.

För mig så signalerade detta två saker. Det ena är en avsaknad av kulturintresse på en övergripande politisk nivå. Han må gå på teater och läsa en och annan bok, men att ha en uppfattning om kulturpolitiken och skylla det att man har en kulturpolitisk talesperson håller inte om man traktar på att leda landet. Den andra signalen är att moderaterna inte har en tanke på att driva en kulturpolitik. Jag vet att det fanns moderater som beklagade sin partiordförandes framträdande och till och med pratade om att de skämdes. Men faktum kvarstår. Är moderatledarens framträdande på Folk och kultur bilden av den framtida moderata kulturpolitiken? Att han inte ser kulturens roll i den demokratiska utvecklingen är en annan fråga där jag hajade till.

Till sist så hade det gått ut information till moderatledaren om vad samtalen på scenen skulle handla om och då inte vara påläst är ett underbetyg. Så slutbetyget är att moderatledaren idag var regeringens bästa valarbetare.

Då Stefan Löfven via inspelad video och kulturminister Alice Bah Kuhnke inledningstal så blev skillnaden mellan partierna väldigt tydlig. Det tycker jag i sak är bra då bilden av kulturpolitiken är att det är 7 mot 1 där samtliga partier är emot SDs kulturpolitik. Det är bra men för att väljarna ska kunna göra ett val behövs det också visas på skillnader mellan de 7 övriga riksdagspartierna. Kan dagen vara början på den skillnaden så har moderatledaren gjort nytta. Men annars…

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantSVT, SVT2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

]]>
4788
Stannar samhället utan kulturen? #Folkochkultur http://www.hogbergstankar.se/?p=4783 http://www.hogbergstankar.se/?p=4783#comments Tue, 30 Jan 2018 13:13:28 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4783 [...]]]> Är det inte så att det är kulturen som är den bärande punkten i samhällets utveckling. Genom samtal och olika texter så slår det mig allt mer att de innovativa har sin grund inom de konstnärliga. Mycket av dagens ledarskap har sin grund från de kulturella rörelserna. vi har hela den kreativa näringen som bygger på att det finns ett konstnärskap i grunden. Mycket av dagens industrier har starka spår av kultur inom sig utan att man som industriarbetare ser det klart framför sig. Med andra ord så är kulturen en bärande kraft för ett utvecklande samhälle. Det handlar om att från tekniska innovationer till hur vi leder och utvecklar samhället.

Så när frågan om satsningar på kultur kommer på dagordningen och ställs gentemot vården, skolan och omsorgen så finns det inget motsatsförhållande för kulturens kraft leder till utveckling av dessa områden också. I tider av brott och straff så är det inte en längre tid på kåken och drygare böter som gör ett samhälle tryggare. Straff bygger inte sammanhållning och respekt. Genom kulturen och det kreativa kan vi däremot överbrygga de klyftor som finns mellan medborgarna. Konkret så innebär en satsning på en inspelningsstudio på fritidsgården inte en ökning av gängkriminalitet, utan en möjlig väg ut ur detsamma.

Någonstans så vet en majoritet av beslutsfattare att vi är starkt beroenden av den kulturella sektorn i samhället. Men ändå så ska vi kunna plocka ut siffror som säger hur bra det är. Är det inte så att ibland så måste satsningar bara få vara och vi litar på att de på nått sätt utvecklar samhället och får ihop samhället utan att det finns kommatecken med. Visst finns det ett bokslut som måste gå ihop. Det vet jag tydligt som ordförande i Kalmar läns musikstiftelse och tidigare ordförande för kulturnämnden i Vimmerby. Men problemet är att de pengar som sätts av till kulturell verksamhet går till fasta kostnader som inte ger utrymme för att experimentera med nya former. Detta är av de utmaningar som vi står inför. Om en vecka är det dags för Folk och Kultur i Eskilstuna. Då träffar stora delar av kultursverige och min förhoppning är att vi kan få igång ett samtal om kulturen bortom budgetar och bokslut.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantFolk och kultur
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

]]>
http://www.hogbergstankar.se/?feed=rss2&p=4783 1 4783
Fördelningen av samhällskontraktet #val2018 http://www.hogbergstankar.se/?p=4781 Fri, 26 Jan 2018 07:23:22 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4781 [...]]]> Tidigare i veckan så träffande jag representanter från Stadsmissionen. De gav en bild av hur de fick allt mer att göra. Det var inte längre de som stod längst ner på samhällstrappan som besökte dem och var i behov av hjälp. Det sker en förskjutning sav samhällskontraktet. Från det gemensamma till de enskilda hjälporganisationerna. Stat och kommuner drar åt svångremmen för våra gemensamma skyddsvallar. Människor tvingas söka hjälp från andra. Sakta så backar vi tillbaka till ett samhälle där föreningar och ideella får ta ett allt större ansvar för människors förmåga att få bröd på bordet.

Sakta så glider vi in i ett systemskifte som vi talar tyst om. Om vi backar bandet till arbetarrörelsens begynnelse så var staten fiende som stod på de välbärgades sida. Arbetarrörelsen tillsammans med nykterhetsrörelsen såg sina medlemmar bli ställda på bar gata med aktivt stöd från samhället. Sakta så byggdes det upp ett skyddsnät i form av arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring i form av insamlingar mellan arbetskamrater. Under åren så tog arbetarna över staten och genomförde reformer för att människor skulle klara sig genom sjukdomar och konjunkturcyklar. Det var grunden för att bygga ett starkt samhälle som gjorde att individen blev starkare och kände en trygghet att våga ta språnget mot nya utmaningar.

Ett problem som följde i utveckligen var att det personliga ansvaret för vårt gemensamma avtog och man kände inte längre sitt eget ansvar för systemet. Från att vara en stöd i den nära gemenskapen blev det något stort och anonymt. Man kunde inte sig själv i staten, utan det var någon annan. Sakta så växte det fram en känsla av att lura systemet och roffa åt sig. För det var ju någon annans pengar, inte våra gemensamma.

Kunskapen om var arbetsgivaregiften är bortglömd. Det är nått som staten snor från arbetsgivarna. Inte att vi avstått en del av vårt gemensamma löneutrymme för att ge till våra gemensamma försäkringar som hjälper oss när vi är ställda i nöd eller när det är dags för att ta pension.

Systemet har med åren försvagats och en öppning för privata lösningar har växt sig starkare. Vi ser även hur den fackliga rörelsen åter söker lösningar för sina medlemmar. Med tilläggsförsäkringar ger man det stödet som förut ingick i det offentliga uppdraget.

Utvecklingen har två delar. Dels den rent ideologiska från högerhåll, som i grunden handlar om att hungriga människor jagar bättre. Att folk väljer sjukdom och arbetslöshet för att leva på det gemensamma. Den andra delen är statens och kommuners ekonomi som leder till sämre ersättningsnivåer. Samtidigt så har samhället aldrig haft så mycket pengar. Men år för år så ökar ojämlikheten och klyftorna mellan de som har och de som står utan växer.

Jag tror inte på en tillbakagång där delar av välfärden sköts av det ideella. Jag tror fortfarande på en stark stat som ser till att alla ska med. Men det kräver också ett individuellt ansvar för sitt eget liv. Samhällskontraktet bygger på att vi gemensamt gör vad vi kan för vår egna försörjning och solidariskt stöttar systemet. Det gemensamma har som uppgift att se till att det finns förutsättningar att ta sig vidare till egenförsörjning. Det görs i form av utbildningar, rehabilitering och en fungerande sjukvård.

Vi har byggt ett system som gör att vi är fria individer som inte är beroende av klanen, utan kan göra egna val utifrån våra egna drömmar och inte låses in till nära kära av ekonomiska skäl. Det offentliga stödet är på individnivå. Men om vi inte tar samtalet om vart samhället är på väg så kommer vi vända skutan tillbaka när vi låser in individen och gör den beroende av familj och godhjärtade grannar. Jag tror inte på den utvecklingen som gör att gemenskapen bygger på ekonomiskt beroende och inte av känslor för varandra.

Stadsmissionen och liknande organisationer gör ett fantastiskt jobb, men det är ett underbetyg på samhällets utveckling när de behöver växa och får till sig nya grupper.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas jag får rätt i det!

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

]]>
4781
”Inte deltaga i beslutet” #val2018 http://www.hogbergstankar.se/?p=4779 http://www.hogbergstankar.se/?p=4779#comments Fri, 12 Jan 2018 10:26:43 +0000 http://www.hogbergstankar.se/?p=4779 [...]]]> En viktig del i politiken är att fatta beslut. Ibland populära ibland mindre populära. Utifrån beslutsförmågan så bedöms sedan politiker och partier i valet. Så när man notoriskt väljer att avstå att deltaga i beslut som kan vara osäkra i väljaropinionen är det inte ett tecken på lyhördhet, utan feghet och eller oförmåga att våga fatta beslut.

Noterar att centern i Vimmerby ägnar sig åt icke beslut. Under de senaste sammanträdena med kommunstyrelsen så har de valt att ”inte deltaga i beslutet”. För mig är det ett märkligt agerande från ett parti som siktar på att ta över kommunalrådsposten efter valet 2018. Är de rädda för att fatta beslut eller är det beslutsångest som framträder? Om de nu är emot de förslag som ligger på bordet hade det varit ärligare med ett motförslag, men icke så kommer det något sådant utan oftast kryptiska protokollsanteckningar som i sak inte ger en fingervisning om hur de hade agerat i ett majoritetsförhållande.

Senast var på tisdagens kommunstyrelse där ärendet gällde bostadsbyggnation av en privat intresserat som tidigare inte funnits i kommunen. För mig ett mycket positivt besked att externa vill etablera sig och bygga bostäder i kommunen. Centern var för men emot i samma mening och avstod från att deltaga i beslutet. De lade denna protokollsanteckning

”Centerpartiet är mycket positiva till byggnation på STÖREN eftersom det finns en stor bostadsbrist i Vimmerby kommun. Vi är dock tveksamma till ekonomin i försäljningen av tomterna. Markpriserna på de olika delarna av Stören är olika och kommunen gör en förlust på markaffären. Kommunen har ej heller utlyst tomten till marknaden.”

Inte under hela resan har de lagt något yrkande i den riktning som anteckningen ger sken av. Utan att försöka påverka beslutet som varit aktuellt under en period i kommunen så har de varit tysta och inga nya yrkanden på kommunstyrelsen igår.

Hur ska väljarna agera när de går till valurnan? Centern pratar om en nära politik, men nära vem och vad innehåller den?

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

]]>
http://www.hogbergstankar.se/?feed=rss2&p=4779 1 4779