Kan inte fira segern för #bajen

Jag såg inte smällen… I tidningarna så refererade de kring det som hänt. En olika en smäll. Plötsligt låg bollen i mål och målgöraren medvetslös en bit utanför målet. En blandad känsla då man tar ledningen i ett derby mot ärkefienden på plan. Med bara ett par minuter kvar så sitter nicken och man är på väg att bli matchhjälte och istället så körs man av planen med pling-plongtaxin till plåsterhuset. Då hörs det från läktarna -låt han dö! 

Vet inte hur jag ska hantera kvällen. Jublar över tre nya poäng och säkrare mark i tabellen. Jublar över att spöat gnaget. Men så smällen mot Israelsson. Medvetslösheten och färden till sjukan. Men det som ändå finns i mitt medvetande är gnagarnas hån mot en skadad, med tydlighet medvetslös spelare. Orden som ekar från läktaren, inte från en, inte från tjugo utan från en stor massa. -Låt han dö, låt han dö...

Jag mår illa över var utvecklingen tar vägen. Man hoppas varje match att laget ska vinna och att fansen ska sköta sig. Lagom busigt på läktaren utan att förstöra för andra. Kivas med det andra lagets fans retas så där lagom att det tänder engagemanget och sången som ska ge det egna laget den där energin som krävs för att vinna matchen. Att kaxigt kliva ut från arenan som vinnare utan att förlöjliga motståndaren. Att som förlorare, bära förlusten med högt huvud och veta att de hade bara tur för vi är egentligen bättre, eller som jag säger. Solidaritets fotboll för att stödja de svaga… Som hammarbyare vet jag mycket om det… Skälla lite på de egna när det inte funkar och de spelar dåligt och inte får en ren träff eller en pass som sitter där den ska. Men alltid med värmen, som fotbollen ger oss, i strupen. Inte hatet.

Ikväll så var det åter hatet som fick stå i centrum för en tuff derbyfight. Inte spelet eller skönsången från läktaren. Utan hatet är det som fyller medias utrymme och föräldrar står nu hemma och grubblar om vi kan ta med barnen på nästa match. Hatet som legitimerar mer hat långt ner i tabeller och åldrar. Det arbete med att vända trenden och få fotbollen till en underhållning för hela familjer tar sig åter ett steg bakåt efter denna kväll. Varför måste vi hata det andra laget och dess fans? Varför kan vi inte erkänna när de spelar bra och stötta när de sårar sig. Varför ställer jag mig frågan.

Jag går till sängs utan att kunna fira derbysegern och det fastare greppet om ett fortsatt spel i Allsvenskan. Tankarna går till Erik Israelsson (verkar klarat sig med hjärnskakning) och orden som förföljer mig och många fler denna kväll. -Låt han dö!

Media och annat Intressant: Ab, Exp, SvD, DN, SVT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

About Peter Högberg 3480 Articles
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Be the first to comment

Kommentera