Så gick det och därför kan det hända här!

Idag är många Trumpna och jag är förkyld. en fråga som är värt att ställa dagen då Trump vann valet i USA är om det plötsligt blivit med diktator? Är det inte så att det finns ett antal instanser som ska se till att inte en ensam galning kan dissa landet och världen. Är det inte så att en man på presidentposten har ett begränsat utrymme till allt för galna eskapader? Det kallas maktdelning.

Jag är ingen fan av Donald Trump. Jag tycker han är en katastrof som politiker och känner inte sympati med honom som person eller politik utifrån dem bild som media rapporterat. Men det amerikanska folket har nu sagt sitt och där finns en majoritet för att han ska leda landet i minst fyra år. Jag är inte heller någon större fan av Hillary Clinton, även om hon är på alla plan bättre än Trump både som person och politik. Men jag behöver inte ta ställning och inte rösta det gör det amerikanska folket. Tycker jag de röstade fel? Tja de flesta gångerna så är det också fel låt som vinner i melodifestivalen. För att inte tala om fel lag som vinner i fotboll. Men så är reglerna.

I början på nästa år tillträder Trump som president och då finns också en ministär på hans sida. Han kommer, till skillnad mot en företagare, inte kunna leda landet ensam. Han kommer inse skillnaden mellan kapitalistbranschen och demokratibranschen. Utifrån mitt socialdemokratiska perspektiv kommer inte det vara kloka beslut som Trumpministären tar, men troligen inte heller så skadliga som Trump viljat ge sken av i valrörelsen. För som i Sverige är det en väldig skillnad på valrörelse och att pragmatiskt styra en demokrati med folkvalda på flera nivåer som har sitt att säga till om.

Har jag fel? Nä troligen inte. Men det som måste diskuteras bland samtliga etablerade partier och politiker i Sverige, EU och resten av världen är trenden med att väljarna väljer bort det etablerade och söker nya utmaningar. Hur väljarna är trötta på oss etablerade politiker och vill sen något annat. I val efter val får utmanare mer eller mindre seriösa ett allt större stöd från väljarkåren och länder blir allt svårare att styra och leda. Är det så enkelt att många av oss som har en styrande position fjärmat oss från medborgarna? Eller är det så att hur det ska styras och väljarnas önskemål inte i dagsläget är kompatibelt? Det finns helt enkelt enkla svar på enkla frågor. Och de som kan leverera enkla svar får stöd från väljarna, men kan sedan i en maktposition inte genomföra politiken. Allt från att det är allt mer komplicerat till att det inte finns enkla klara majoriteter. Vi kunde redan nu på morgonen höra hur Trump-folket började sväva på byggandet av muren mot Mexico och att det var mer bildspråk än realitet. Populist fungerar alltid i valrörelse och opposition, men aldrig i maktens boningar.

Jag tror inte att det amerikanska folket är dumma, rasister, antifeminister eller en hög med abortmotståndare för att de röstar på Trump. Lika lite som svenska folket är rasister och nazister för att de röstar på SD. Det är något annat som gnager, som vi etablerade inte klarar att fånga. Den finns en oro över landet, världens utveckling. Det finns en oro vart en eget liv ska ta vägen och om man kommer klara sin försörjning. Världen har blivit osäkrare och media är snabba att rapportera om allt elände som händer i Afrika och grannkvarteret. Men vi har inte svaren på frågorna och har vi ett svar så är det allt för komplicerat för att ta till sig när det finns en enkelt som bottnar i svart eller vitt, vi eller dom….

Kan det enkla svaret på den krångliga utvecklingen vara folkbildning. Är det så att vi slutat bilda oss och tidningar och tv blivit mer fördummande än bildande? Är det så att vi måste finna oss tillbaka till studiecirkeln där vi fick ett sammanhang som vi sedan kunde förmedla till vår vänkrets som förde det vidare och vidare, istället för den alternativa pressen med de enkla rasistiska och populistiska budskapen.

Media och annat Intressant: 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om Peter Högberg 3515 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

3 kommentarer

  1. Det är säkert inte enkelt att vara politiker i dag, i synnerhet inte kommunpolitiker. Men en hel del är självförvållat av det politiska etablissemanget. I valrörelsen finns mest bara godsaker till väljarna från V till SD, för att dagen efter mest bli en massa problem och förändrade förutsättningar här hemma eller i omvärlden, kallas kanske pragmatiskt i politiken. Sverige är ett hårt och brutalt samhälle, om människor råkar illa ut, även om media försöker förmedla annat för att hjälpa till att hålla skenet uppe. Pensionärerna, särskilt ”fattigpensionärerna” har det tungt, vad får de för hjälp? Annat än på ställen likt Stadsmissionen med mat och uppehälle? Regeringen (s) har nu bestämts sig för att radera ut betydande delar av assistansersättningen, med gammal M taktik, att skylla på att fusket skall stävjas. Det har länge saknats bostäder, särskilt för unga, även med inkomst som fortfarande tvingas bo hemma, ingen har gjort speciellt mycket åt det. Tvärt om har den kommunala hyresrätten som funnits sålts ut oavsett politisk färg på säljaren, givetvis blir det bostadsrätter med tiden. Polisen går på knäna, de som vi borde kunna förlita oss på i behov av hjälp, så snart har vi väl medborgargarden som ränner runt också. Arbete pågår med att få in oss i NATO, men ingen av de politiska tillskyndarna vill säga vilka neddragningar medborgarna skall behöva ta emot för att finansiera medlemskapet. Skolan lyckas inte med sitt uppdrag heller, nämligen att lära ungarna för framtiden, politisk cirkus av världsmästarformat i Sverige. Ovan på det så tillkommer nu ett stort antal människor som skall ha tillgång till bostäder och till hela välfärdssystemet och då saknas inte pengar. Kommunerna har stort inflytande över medborgarnas väl och ve, genom närheten och systemets uppbyggnad. Men när kommunerna 2018 skall ta över ansvaret för hösten 2015, så måste ju det kapas i andra kostnader, det inser alla. Men diskussionen är totalt bortblåst, i alla fall med medborgarna som förväntas betala och förstå. Alla kommuner kan ju inte som Malmö få 5milijader, dessa pengar kommer ju inte från himmeln.
    Jag har bra lön, betalar min skatt enligt tabell med ett ytterst litet ränteavdrag. Men att betala skatt och se känna att den dag jag behöver stöd så är det bort fifflat är inte rolig.
    Ja, politikerna har byggt skyddsmurar runt sig själva och glider allt mer bort, tråkigt nog. Kan kanske kallas pragmatiskt.

Kommentering är avstängd.