#almapriset: Vinnaren är…

Idag så tillkännagavs 2017 års vinnare av Astrid Lindgren memorial award (ALMA) och det blev Wolf Erlbruch som får ta emot priset. Han är tysk illustratör och författare. Det är den 17:e pristagaren sedan regeringen instiftade priset 2002 i samband med att Astrid Lindggren avled.

Tillkännagivandet på Kungliga biblioteket inledes med ett tal av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon ger en bild av det viktiga med barn och litteratur till dem. För henne är Astrid Lindgren en viktig person och de kunde jag själv bevittna när hon i somras invigde kapitel 3 i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Det är nära till leken och allvaret.

Juryns motivering: ”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

En kort beskrivning av pristagarenWolf Erlbruch (born 1948) is a German illustrator and writer of children’s books. He combines various techniques for the artwork in his books, including cutting and pasting, drawing, and painting. His style is sometimes surrealist and is widely copied inside and outside Germany. Some of his story books have challenging themes such as death and the meaning of life. They have won many awards, including the Deutscher Jugendliteraturpreis in 1993 and 2003. For his ”lasting contribution” as a children’s illustrator Erlbruch received the Hans Christian Andersen Medal in 2006 [1][2]

Till sist.Roligt med en författare som man läst!

Till årets pris var 226 kandidater från 60 länder nominerade.

Media och annat Intressant: ALMA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om Peter Högberg 3510 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera

Kommentera