Sverigevänner!

Idag så är det svenska flaggans dag och tillika vår nationaldag. Det firar vi! Men kära sverigevänner, vad är det som vi firar? Är det kroppkakorna och snabbmakaronerna? Eller är det det folkmusiken och E-type?Är det schottis och breakdance? Ja för Sverige är just en smältdegel av kulturer. Denna smältdegel som tillsammans förändras över tid är just det svenska. Att statiskt låsa sig fast vid gårdagen har aldrig varit det svenska, mina kära sverigevänner.

Sverige är ett land som vågar gå annorlunda vägar. Att våga blanda en social ekonomi med en kapitalistisk som visar på en tredje väg att leda och styra ett land. Att få framgångsrika företag samtidigt som vi har ett högt skattetryck som är grunden för den generella välfärden som alla får ta del av. En bred utbyggt skola som alla går i. En skola som hittills låtit klasser, kulturer och individer mötas från olika håll och ge varandra förståelse för ens egenheter och möjligheter. Genom det fria skolvalet så ser vi tyvärr att detta dras isär och mötena försvåras och med det minskar förståelse och klyftor föds och ökar. Det finns problem inom sjukvården och omsorgen av våra äldre. Men jag vill inte säga att det består på grund av grupper som anlänt. Utan det handlar om att vi omfördelat med den förda politiken. De rika har blivit rikare på de fattigas bekostnad.

Sverigevänner, jag gillar även att vi vågar sticka ut och föra en feministisk utrikespolitik. Även om vi ibland landar lite tokigt så gör vi något annorlunda. Vi har även tidigare höjt rösten för olika grupper som inte alltid varit så populärt. men vi har gjort det med en blandning pragmatism och ideologi. Det är Sverige. Att våga ha en linje internationellt som lyfter solidariteten och jämställdheten. Detta var några ord denna soliga nationaldag.

Sverigevänner som brukligt är så kommer jag även denna nationaldag avsluta med två fasta inslag. 

-Svenskt är att stå för internationell solidaritet.
-Svenskt är att stå för demokrati
-Svenskt är att ta ansvar
-Svenskt är att tro på människan
-Svenskt är att vara delaktig
-Svenskt är att ge stöd till den svage
-Svenskt är att bekämpa orättvisor
-Svenskt är att låta alla vara med
-Svenskt är att vara nyfiken på andra kulturer
-Svenskt är att vara öppen för andra kulturer
-Svenskt är att alla är lika värda
-Svenskt är även sill och nubbe på midsommar

Till sist så bjuder jag er,  Kent och låten Sverige

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om 

 

 

Om Peter Högberg 3510 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera

Kommentera