Sverigedemokraterna, ett tomt parti…

Det blir så synligt när man inte har politik. Måndagskvällen visade på just det. Delar av oppositionspartierna valde att inte deltaga i beslutet om budgetramar för 2018. Den kritik som hördes från talarstolen handlade om processen och inget om innehåll. Det var tomt och från Sverigedemokraterna hördes inte ens ett pip i budgetdiskussionen.

Men längre fram på kvällen så bli det liv i lådan. Motioner om budgetprocess och hur snabbt en interpellation ska besvaras fick igång delar av oppositionen. Kvällen blev tydlig med att endast vänsterpartiet hade en oppositionspolitik medan de andra partierna i opposition endast hade formfrågor på agendan.

Det som är intressant med Centern (har tagit båda oppositionsplatserna i budgetberedningen) och Kristdemokraterna hur de lägger så mycket kraft vid formalia istället för att ta fram en egen politik som de vill driva. Någonstans så vill de inte förstå att de inte längre sitter vid makten och styr kommunen. Förhoppningsvis skärper de till sig under hösten när nämnderna ska jobba med detaljbudgeterna så vi kan få en bra politisk diskussion om kommunens och verksamheternas utveckling.

Tar vi oss sedan vidare till Sverigedemokraterna. I riket enligt många undersökningar de näst största partiet bland väljarna. Men i Vimmerby kan de inte ens få till ett pip under budgetdebatten. Varje parti hade 10 minuter att presentera sin politik och vad man vill. Men SD tog inte chansen och valde dessutom i det kommande beslutet om budgetramar att lägga ner sina röster och inte deltaga i beslutet. Med andra ord så har SDs sympatisörer och väljare ingen aning om vad de vill. Längre fram på kvällen kröp de fram att de inte brydde sig om att ta fram en budget då ingen lyssnade på dem. När jag i ett replikskifte försökte förklara spelreglerna och att det var för nuvarande och tilltänkta väljare som man presenterade en budget. Så bli det tyst. Populistiska motioner om halkskydd och vårdhundar kan de lägga, men inte en rad om hur det ska finansieras. Mångkulturellt bokslut, men inte en förklaring till vad man ville använda det till?

Om SD skulle ges inflytande att leda kommunen så är det ingen som vet vad de skulle göra. De känns inte seriösa i sitt politiska agerande. Kanske borde jag var nöjd med detta. Och ser jag endast till SD som parti så är jag det. Men jag tycker de kommuninvånare som röstar på dem förtjänar mer av dem. Vi andra partier lägger verkligen band på oss för att kunna presentera en politisk helhet för kommunens utveckling. Sverigedemokraterna i Vimmerby är ett tomt parti…

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Peter Högberg 3509 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera

Kommentera