Systemkollaps, nä inte i år heller…

Sparken. Den kom plötsligt. Som tur var så tog den inte illa, utan var mer tänkt som en markering för vem som hade makten i tunnelbanan. Inte var det jag. Samtidigt i en annan del av stadens utkanter så gick beväpnade män omkring och hotade de som inte passade in i formen. Det var 80-talet och jag levde i Trångsund. Det var en tuff tid där det gällde att vara i rätt kretsar och gå på rätt gator för att klara sig från stryk, droger och brott. Jag balanserade mellan allt detta. 

Idag så är det en hets om det tuffa klimatet i samhället och alla dessa grupper som står utanför. Samtidigt så rapporteras det att brotten minskar, trots alla bilder som olyckskorparna vill måla upp. Någonstans så är ungdomen alltid en orolig tid där normer och gränser prövas. Att få tillhöra ett ledande, tufft gäng, har vad jag vet alltid funnits som en lockelse. Ofta så har medlemskapet kantats av brott och våld. Så var det då och så är det nu.

Skillnaden mellan gårdagen och dagen är sociala medier och hur nyhetsrapporteringen fungerade. Ingen skrev om skottlossningen och misshandlarna, gängbråken och inbrotten. Vi, unga, som bodde i Trångsund var lite coola då Stockholm var värst i Sverige och Huddinge polisdistrikt var värst i Stockholm och Trångsund var värst i Huddinge. Med andra ord så var vi värst i världen, iallafall Sverige. Nu var det inte så mycket vi ungdomar som stod för statistiken utan pundarna som i fritidshusen hade funnit sina frizoner. Kommer ihåg hur vi vaktade pressbyrån då vi gillade killen som drev stället och särskilt hans söta syster. Det var många av pundarna som vill komma åt sötsakerna men förstod oss när vi stod som en nattligt medborgargarde av unga. Likaså så vaktade jag skyltfönstret på radio- och tvbutiken där jag jobbade extra. Det var ett laglöst land där bilstölder var vardagsnöjen. På kvällarna var det inte många som vågade sig ut mot torget i Trångsund. Det var ett våldsamt klimat och jag växte upp mitt i det.

Idag bor jag i Vimmerby och vet inte hur livet är i Trångsund. Om det fortfarande finns grupper som skrämmer andra eller om det är en lugn sovstad till Stockholm. Livet har sin gång och så även samhällen. Ena dagen framstående andra dagen en misär och så vidare.

Vad jag vill komma med denna text är att jag inte känner igen bilden om en systemkollaps som kommer nu utan att det i så fall alltid varit runt hörnet. Andelen brott minskar enligt statistik, medan media skriver mer om de som sker. Sociala medier låter oss påskina att allt är så jävligt utan att det finns en verklig relevans för det. Det var inte bättre förr. Våldet fanns där då också utan att vi pratade om en systemkollaps.

Jag testade aldrig droger. Jag åkte dit för snatteri, jag åkte dit för bildstölden. Det var bra och fick mig att ta andra vägar. För min del var in i politiken via SSU som tog mig bort från gatan och våldet, drogerna och kriminaliteten. En fråga som jag ofta ställer mig är om jag lyckats med snatteriet, med bilstölden. Vilken väg hade jag då vandrat på? Jag är inte säker att det varit den lagliga. Men systemkollaps, nä… Problem då och problem nu, ja.

Det förs en diskussion om samhällskontraktet som jag tycker är bra och som vi borde få till en fråga i valet. Inte för att det är en kollaps utan för att de är en grund för hur vi bygger vidare på vårt gemensamma samhällsbygge och hur vi ser till att så många som möjligt görs delaktiga och känner en tillhörighet till det gemensamma. Jag tror det kan bli en spännande debatt med spänst för att det är där som de ideologiska skiljelinjerna kommer framträda för väljarna. Var vårt egna ansvar tar vägen och vart det kollektiva ansvaret tar vid. Det handlar om att känna till sina rättigheter, men framförallt sina skyldigheter mot andra och samhällets institutioner.

Idag bor jag i Vimmerby och vet inte hur livet är i Trångsund. Om det fortfarande finns grupper som skrämmer andra eller om det är en lugn sovstad till Stockholm. Livet har sin gång och så även samhällen. Ena dagen framstående andra dagen en misär och så vidare.

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Peter Högberg 3510 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera

Kommentera