Politik och Kultur #val2018

Många gånger inom kulturpolitiken handlar det om kronor och ören till våra institutioner eller frilansade kulturarbetare. Men kan det vara så att begreppet är större än så. Att det handlar om samhället vi lever och hur det utvecklas. För mig är kulturen mer än en resursfråga utan det är grunden för samhällsbygget. Det ligger bakom besluten vi tar i vardagen och de beslut som makthavarna tar omkring oss. I grunden så landar kulturen in i samtalet om vilket samhälle vi vill bygga och varifrån vi har vår grund för våra ställningstagande. Om vi förhåller oss till det kulturbegreppet så blir diskussionen vi för, mer komplex och svår. Plötsligt så måste vi tänka ett varv extra och ge våra idéer ett annat perspektiv.

Vi kan se detta i diskussioner om våra nyanlända som kommer till vår nation med sin kultur. En kultur som de många gånger bär med en stolthet och kan historien bakom. Vi står där lätt handfallna och istället för att kliva fram och berätta om vår kultur backar vi ur kyrkan på skolavslutningen och tvekar inför fanan och nationalsången (Om vi ens kan texten?). Men har de nyanlända bett eller krävt detta? Nä det är ett krav vi ställer på oss själva utan att egentligen kunna förklara det med annat än snällhet. En snällhet som lätt omvandlas till dumhet. För att bli trygg i en tid av omvandling är det viktigt att känna en trygghet i det förgångna. Det vill säga vår historia och kultur. Det innebär inte att vi måste stå som försvarare för de beslut som tidigare generationen tagit. Ty det var helt enkelt inte bättre förr. Men vi ska känna till varför och kunna förhålla oss till det. Likaså är det mycket som vi idag tar för givet utan att reflektera om att det är en del av vår moderna kultur. Som Dan Korn skriver i boken ”Kalle Anka på kräftskiva”. Alla vet vad som sker den 24 december klockan tre. Antingen vi sitter framför TV:n eller ej. Alla vet om traditionerna med kräftskiva och de lustiga hattarna som vi till mans tar på oss. Det är en del av vår kultur eller när vi skuttar runt en midsommarstång och häller i oss massa sprit. Vi vet inte alltid varför vi gör det men man ska göra så och vi gör det, eller i alla fall förhåller oss till dessa yttringar av vår kultur.

Men skäms vi över detta eller finner vi stolthet? Det offentliga samtalet har svårt för detta och grupper på högerkanten med kopplingar till Sverigedemokraterna försöker roffa åt sig tolkningsföreträdet för dessa kulturella händelser. Ser vi på de nyanlända så finns det tvärt emot bilden en klar nyfikenhet för detta och en vilja att ta del av detta.

Det är dags för det offentliga kring kulturen att ta tillbaka samtalet om våra traditioner och med det om den svenska kultur som finns. Det är något som vi ska känna stolthet över. Vi ska inte prata avveckling utan utveckling av detta. Vi är många som tillbringat skolavslutningar i skolan sjungit ”Den blomstertid nu kommer” utan att vara det minsta religiösa. Vi gör det för det känns rätt och hänger ihop med ett sammanhang som bygger på kultur och traditioner. Vi ska inte avstå Lucia utan låta fler vara med och finna nya spännande former för det. Och vem har bestämt att Lucia, sprungen från Sicilien, var en svensk blondin?

Vi närmar oss nu ett val och många med mig tror att kulturfrågorna kommer vara en darkhorse i valet. Partistrategerna delar inte den uppfattningen och frågan är om det inte kan bero på rädsla då det känner en otrygghet att hantera dessa frågor på ett djupare plan än kronor och ören till utövare. Med detta så vill jag att vi öppnar samtalet och ser gärna att mitt parti, socialdemokraterna tar rodret och leder samtalet rätt. Inte för att vi har det definitiva svaret utan för att att vi ideologiskt står rätt och inte vill stänga folk ute från deltagandet i den svenska kulturen. Också för att det inom socialdemokratin finns en öppenhet i för det nya och en vilka att ta till sig andras kulturer för att utveckla vår. Ty en sak är garanterad. Vår kultur och historia bygger på influenser från resten av världen. Det ska den även fortsättningsvis göra, men inte i formen av förnekelse för vilka vi är och var vi utvecklat våra traditioner från.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat Intressant:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Peter Högberg 3509 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

1 trackback / pingback

  1. Den begränsande kulturensynen #val2018 – Högbergs Tankar

Kommentera