Utan att vilja och våga tappar man balansen #val2018

Politik är att vilja. Åter så ser jag diskussionen om politikerns roll. Är det att leda samhällsutvecklingen utifrån sin ideologiska bakgrund eller är det att leda utifrån dagsnoteringar i media som tar tempen utifrån de som skriker högst. Min syn är glasklar. Vi har fått mandatet att leda utvecklingen och ta en hänsyn till även de tysta rösterna när vi formulerar besluten. Politikens svåraste uppgift är att lyckas förmedla besluten och varför de tas. Att stå över de tillfälliga opinionsyttringarna för att få ett långsiktigt hållbart samhällsbygge. 

Men ska man då inte lyssna på medborgarna mellan valen kan frågan då komma. Självklart. Men det är inte att lyssna och gå hem och verkställa. Utan det handlar om en dialog där vi, politiker, förklarar vad, varför och hur. Utifrån det så kan medborgarna ge inspel som kan göra besluten klokare. Men att inte ha en egen linje utan hela tiden fråga efter gör att politiken blir onödig och det räcker med ett tjänstemannastyre som enkelt bara följer de som skriker högt och beslutar.

Det som idag fick igång mina tankar kring dessa frågor var oppositionsrådet i Vimmerbys blogg där hon skriver ””Politik är inte att vilja eller våga, utan att väga av och balansera olika intressen” sade någon på en kurs som jag deltog i för cirka ett år sedan. Det ligger en hel del i de orden.” Jag började då tänka på en lindansare. För att hen ska lyckas gäller det att sätta ett mål och fokusera på det. Gör man inte det tappar man lätt balansen och faller ner. Så för att lyckas balansera måste man både vilja och våga, annars är fallet nära.

Denna skilda syn på politikens roll är det en av de bidragande orsakerna till att det upplevs som konfliktfyllt i Vimmerby. För mig handlar politik om konflikt. Inte mellan personer utan mellan idéer. Det är i den krocken som nya tankar om utveckling föds. Men tillåts idéer aldrig att brytas gentemot varandra, ibland i en hetsig form så föds inget nytt. Det som är intressant i Vimmerby är att plötsligt så vekar det som om oppositionen är den som sitter med sanningen och att vi i majoriteten alltid är boven i dramat. Men så är inte fallet. Vi har en tydlig linje i majoriteten som vi internt bryter fram mellan två partier som ideologiskt står en bit från varandra. Därefter så tar medborgar- och verksamhetsdialogen vid och nya tankar kommer in i processen och vi formulerar om oss utifrån det förbättringsförslag som kommit. Att det av Centern försöker sätta en bild som om  vi inte är eniga är i majoriteten. Gången visar på en bra fungerande intern demokrati och process inom den sittande majoriteten. Vi kommer göra en sammanställning på vad vi gjort under mandatperioden. Många beslut har vi tagit och kommunens utveckling är positiv.

Så politik är att vilja, våga och leda. Endast med det så når man framgång och utveckling. I processen ska man vara tydlig med vart man vill och ta intryck av debatten för att nå sitt mål. Men att hela tiden lyssna  på de som skriker högst ger ingen linje att hålla balansen på. Utan risken att ramla ökar markant. Vi närmar oss nu valåret och alla partier sitter på sina kammare och slipar på formuleringar som ska locka väljarna att just rösta på sitt parti och gärna lite kryss som stärker det personliga egot. Vallöftena är en balans mellan vad som är genomförbart och vad som lockar röster. Väljarnas uppgift är att syna partiernas program för att se om de är realistiska och har en röd tråd eller om det är rent röstfiske utan verklighetsförankring.

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantMer kring den politiska rollen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Peter Högberg 3510 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera

Kommentera