Jul och nyår innan valår

Jul och nytt år. Har du ätit upp din spenat? Politiken tar ett par veckor lugnare. Snart är det valår och temperaturen kommer öka dag för dag. Även om vissa kommer inse att valet kan bli en kylig historia. Paket med var som gjorts presenteras. Paket med framtida löften ska ges. Förklaringar om vem som gillar vem och vem som absolut inte gillar vem kommer presenteras.  På bordet står skinkan och kulorna glimtar i granen. 

Att styra är inte lätt. Att sitta i baksätet och hela tiden rätta om vägen strax efter vi felet är begånget är lätt. Den gamla devisen om att ha facit i hand när det redan har inträffat. Men samtidigt så hade inte en styrande majoritet vågat fattat beslut hade vi inte rört oss framåt. Men det innebär inte att alla beslut är de bästa. Ibland så blir det mindre bra. Men betänk då alla gånger som det blivit bra.

Nyår. Det förpliktar med löften. Men jag väntar med mina. Jag låter dem komma under våren i form av vallöften. Och en sak är säker. Det kommer inte vara tomma löften, utan med innehåll so, jag kan hålla. Med andra ord inga raketer som går upp rök strax efter de är presenterade. Men betänkt att en mandatperiod är 4 år och allt kan inte fixas dag ett. En del beslut kan ta tid innan vi ser verkan. Det är en av politikens problem. Svårt att visa på snabb leverans. Samtidigt är systemtes tröghet en garant för demokratin. För Med trögheten hinner de värsta felaktigheterna skalas bort och odemokratiska krafter får svårt att sabotera demokratins styrelseskick.

Paketen är inslagna. Allt färre under granen år för år och inga raketer på nyår. Nu tar jag julefrid och återkommer någongång i början på nästa år. Musik, promenader, mat, litteratur, filmer och familjen är fokuset för att samla krafter för ett långt valår. Ett valår där utgången är mer oviss än någonsin.

Så från mig till er ha ett riktig God Jiul och Gott Nytt år så ses vi på den demokratiska barrikaden nästa år. 

Media och annat Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Peter Högberg 3515 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!