Moderaternas kraschade kulturpolitik? #folkochkultur #val2028

Folk och kultur en arena för det kulturella samtalet har börjat och självklart är politiken på plats. Först ut på scenen var moderatledaren Ulf Kristersson. Han borde inte gått upp på scenen. På ett konvent som samlar stora delar av kultursverige så går moderaternas statsminister kandidat upp på scen och visar på en sådan avig bild till kulturen och har ingen koll på finansieringsmodellen som den tidigare moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth genomförde. Vi ska inte heller glömma att Kristiansson under ett antal år var moderaternas ekonomisk-politiske talesperson med ansvar för moderaternas budget. Att då inte känna till hur en sådan del i statens budget som kulturpolitiken finansieras verkar mycket märkligt eller ska jag skriva skrämmande.

För mig så signalerade detta två saker. Det ena är en avsaknad av kulturintresse på en övergripande politisk nivå. Han må gå på teater och läsa en och annan bok, men att ha en uppfattning om kulturpolitiken och skylla det att man har en kulturpolitisk talesperson håller inte om man traktar på att leda landet. Den andra signalen är att moderaterna inte har en tanke på att driva en kulturpolitik. Jag vet att det fanns moderater som beklagade sin partiordförandes framträdande och till och med pratade om att de skämdes. Men faktum kvarstår. Är moderatledarens framträdande på Folk och kultur bilden av den framtida moderata kulturpolitiken? Att han inte ser kulturens roll i den demokratiska utvecklingen är en annan fråga där jag hajade till.

Till sist så hade det gått ut information till moderatledaren om vad samtalen på scenen skulle handla om och då inte vara påläst är ett underbetyg. Så slutbetyget är att moderatledaren idag var regeringens bästa valarbetare.

Då Stefan Löfven via inspelad video och kulturminister Alice Bah Kuhnke inledningstal så blev skillnaden mellan partierna väldigt tydlig. Det tycker jag i sak är bra då bilden av kulturpolitiken är att det är 7 mot 1 där samtliga partier är emot SDs kulturpolitik. Det är bra men för att väljarna ska kunna göra ett val behövs det också visas på skillnader mellan de 7 övriga riksdagspartierna. Kan dagen vara början på den skillnaden så har moderatledaren gjort nytta. Men annars…

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantSVT, SVT2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Peter Högberg 3515 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!