Den Svenska kulturen, omvärldens verk. #val2018

Det finns en svensk kultur som vi ska vara stolta över. Men det är ingen kultur som utvecklades för tusentals år. Det är en kultur som ständigt utvecklas och förändras med influenser från världen. Det gäller både vad vi tar med oss hem utifrån de resor som görs och det som våra invandrande har med sig. Så när Sverigedemokraterna i Landstinget i Kalmar län lägger ett förslag om att

”… ta fram en ny kulturplan, dels med fokus på det svenska kulturarvet, dels att referenser till etnicitet och mångspråk, liksom utan referenser till normbrytande och könsfördelning hos personal utövare eller besökare

Utifrån samhällets utveckling är det just de frågor som SD vill radera från kulturplanen som är viktiga delar där vi kommer få de nya kulturyttringarna, som vi idag kan tyckas lite märkliga, men om ett antal år kommer vara en del av det svenska kulturarvet. Jag kan konstatera att det mesta som är nytt har av stora delar av befolkningen upplevts som märkliga. Ni minns punken, pizza långt hår bland killar, Mozart, Jazzen mm. För att inte glömma rocken som var ett djävulens verk. Visst kommer inte allt finnas kvar och en del kommer försvinna. Jag är stolt över att ha ett land som hela tiden utvecklas med hjälp av vår omvärld. 

Det man ändå måste hedra SD för är att de håller fast vid sin politik. Detta förslag ligger helt i linje med det budgetförslag som de presenterade i november till Landstinget i Kalmar län (Ni kan läsa mer om det här). Jag hade en debatt på landstingsfullmäktige om just denna konsekvens om man skulle bifalla SD,s kulturpolitik.

Kulturen är en viktig del i samhällets utveckling. Kulturen har ett egenvärde och och att den finns tillgänglig och fri är en avgörande för en demokrati. Vi ser tendenserna runt om i vår omvärld hur demokratin, pressfriheten och kulturens utövande begränsas till en del som passar den befintliga makten. 

Jag kommer återkomma med funderingar kring samhället och dess utveckling fram till valet september 2018. Ibland mer funderingar än sanningar. Det är viktigt att vi åter får igång ett samtal om utvecklingen av politiken och inte bara kring vem som ska regera med vem. Dessutom tror jag att kulturen kommer kunna bli en het fråga i valrörelsen och hoppas han får rätt i det!

Media och annat IntressantMer om kulturpolitik från mig finns här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om Peter Högberg 3515 artiklar
Socialdemokratisk opinionsbildare som inte alltid är korrekt, om ni frågar runt, men alltid Hammarbyare!

Bli först med att kommentera