Mina asociala medier

Jag bestämmer vem som kommer till tals på mina plattformar. jag har skapat dem för att kunna ge min bild och ha ett samtal med läsarna. Men fortfarande så är det jag som äger och ansvarar för innehållet. På min gamla blogg hade jag ett utgivningsbevis och som ställde krav på innehåll. Det har jag inte här men fortfarande känner jag ett ansvar. Det är mitt varumärke som solkas ner om det kommer skit.

Twitter och Facebook äger självklart rätten att agera kring vem som får nyttja deras plattformar för att föra fram ett budskap. Det har inget med censur eller yttrandefrihet att göra. Ingen skrek om censur när Twitter och Facebook inte fanns. Att det nu kommit plattformar som möjliggör för flera att ta delar budskap och kommentera är bra. Tidningar har aldrig ohämmat tagit in alla insändare som skickats in. Visst har man muttrat på en jäkla chefredaktör som inte tyckte debattartikeln höll måttet för att publiceras. Men i efterhand så hade redaktören nog rätt.

Men frågan är inte helt oproblematisk då Twitter och Facebook blivit så stora och viktiga plattformar för det politiska samtalet. De flesta statsmän uttalar sig på dessa plattformar idag. Att Trump nu blivit nerstängd är positivt ur en grund då det inte är okej att uppmana till våld och hota demokratin. Men samtidigt visar det på vem han är och vad han defacto står för. Så är det okej att kasta ut honom eller är det tillfälligt och granska alla hans inlägg. Det sista skulle kräva mycket och jag kan förstå att ett företag inte har de resurserna för att kolla alla idioter som lägger upp skit på plattformarna.

I fallet med Trump så borde han helt enkelt stå över dessa skitinlägg som tyvärr blivit hans signum. Det visar på att han aldrig kommer bli en stor statsman, utan en simpel misslyckad företagare som försöker finna nya vägar till framgång. Samtidigt så kommer man inte tysta Trump om han vill för fram sina åsikter. Han har tillräckligt med resurser för att ta sig ut och tillräckligt med sympatisörer som kan förmedla hans ord. Tänk på att det funnits idioter och maktgalningar som långt innan sociala medier förde fram sina åsikter och fick sympatisörer.

Slutsatsen är att sociala medier har blivit ett framgångsverktyg för en öppnare värld. Makthavare har möjlighet att kommunicera med medborgarna och medborgarjournalistiken gör att makten kan granskas som aldrig förr. Jag tror dock att plattformarna kommer ändras över tid. Ny kommer, gamla försvinner. Idag Facebook imorgon ?